beats by dre cheap

KNJIGA KAO NAŠ NAJBOLJI PRIJATELJ

                                                                  بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ الرحيم


U prošlim temama sam pisao kako steći potrebno znanje, a put ili alat za stjecanje tog znanja jeste čitanje, izučavanje raznih oblasti koje su prisutne u našem društvu. Naravno pored redovnog obrazovanja (škole i fakulteti) možemo proširiti svoje znjanje čitajući dodatne literature koje su provjerene, te naučiti nešto što nismo ranije ili proširiti znanje iz navedenog. To da bi čovjek ostvario potrebno mu je društvo knjige.
Posvećivanje knjizi, želja za čitanjem i obogačivanje uma, jedan je od uzroka sreće i uspjeha.
Poznati arapski književnik Al-Jahiz (Džahiz) kaže kako druženje s knjigom otklanja sve brige i tuge. Opisujući knjigu on, kaže: ,,Knjiga ti je prijatelj koji te neće ostaviti, drug koji te neće iznevjeriti, ahbab koji ti neće dosadan biti, komšija što ti na put ne staje, saputnik što ne želi ti nikakve štete, nikad ti zlo ne čini, licemjeran nije, nit laž kazuje.``
Kaže jedan stari profesor, knjiga je kao lijek za mnoge bolesti, a ja bih kaže rekao za što je dobra. Daje nam Allahovu blagodat prema nama, obogaćuje narav, jezik čini elokventnim i tečnim, um osvježava, riječi čini privlačnim, dušu uveseljava, a grudi čini prostranim. Knjiga nam daruje dug život i čini da nam velikani budu prijatelji.
Naravno ne treba puno razmišljati kako uz pomoć knjige možemo izgraditi sebi bolji život, kako možemo biti od koristi drugima, tako što ćemo ih podučavati u školama ili nekim drugim institucijama.
Knjiga nas po noći slijedi, kao i po danu, na putu nas sluša, kao i kod kuće. Knjiga nam ne krade vrijeme, niti će nas nasekirati, knjiga nam je ujedno i jedini učitelj koja nas neće ostaviti na cjedilu ukoliko nemamo para, ona je tu bili bogati ili slabog stanja. Kada smo sami, pa odlučimo da vrijeme provedemo uz knjigu, vidjet ćemo da nam samoća neće štetiti. Kada bismo uzeli u obzir da je vrijednost knjige samo u tome da nas sačuva od ulice i besposlica, zar samo to nije velika blagodat?
Međutim, hajmo nabrojati samo neke koristi od čitanja knjige, pored gore spomenutih:
1. Knjiga obogačuje naš um, čisti narav, te s njom ulazimo u obilje znanja, jačamo svoju memoriju i pamčenje.
2. Knjiga nas osposobljava za nauku, upoznavanje sa raznim kulturama i civilizacijama
3. Knjiga nas učvršćuje u nauci, ona nam pomaže da vladamo materijom, da se lucidno izražavamo i da spoznajemo tajne mudrosti.
4. Daje nam brojne savjete o ljudskom iskustvu o savjetima mudrih i učenih, što nam je itekako od velike koristi.
Mogao bih još mnoge koristi pisati, ali mislim da je dovoljno. Dakle, za čovjeka koji razmišlja i koji cijeni vrijeme, ovo je zaista lijepo podsječanje, na ljepote i koristi koje knjiga nam daruje, a oni koji svoje vrijeme provode u besposlicama, bezveznim sijelima, pretjeranom boravku na internetu, za njih knjiga ne donosi nikakvo dobro, jer oni ne vide ništa u njoj.


TRAGANJE24 - ISLAMSKI BLOG
http://traganje24.blogger.ba
02/03/2021 12:24