beats by dre cheap

KAKO STEĆI POTREBNO ZNANJE IZ ODREĐENIH OBLASTI?

                                                                     بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ الرحيم


Dugo vremena ne napisah ništa, pa evo pošto je mubarek petak, onda da sada barem jedan post objavim.. Razlog je bio u tome, što sam imao puno obaveza u privatnom životu, što poslovnih. Elhamdulillah, sve bude i prođe pa tako i navedeno, kao što ćemo i mi jednog dana. Ranije sam pisao o vremenu, o tome kako sve prolazi, da pazimo šta radimo, jer šta god da je u pitanju više se na to ne možemo vratiti. Da pazimo s kime se družimo i šta određenim osobama govorimo iz svoga života, dakle to je ukratko šta sam pisao u zadnjim postovima. Ja sam eto družio se i razgovarao i vrijeme provodio sa svima koje poznajem, a nekako najmirniji sam bio dok sam čitao knjige. Knjiga, da li je iskren prijatelj? Koliko ona čovjeku vrijedi? Pa iskreno večina nas ne bi bila ovo što jesmo ili radili što radimo, da nije bilo knjige putem koje smo stekli znanje. Pa je li nas nekada uvrijedila ili loše uradila? Naravno da nije, a pomogla nam Allahovom odredbom najviše u životu, pa opet neki kažu nemam ja vremena toliko da gubim uz knjigu. Gubi vrijeme čitajući nešto, iz čega može naučiti, jer eto ima važnijih stvari.
Allah dž.š., nam kaže : ,,Čitaj, u ime Gospodara tvoga Koji stvara, stvara čovjeka od ugruška. Čitaj plemenit je Gospodar tvoj koji poučava peru, koji čovjeka poučava onome što ne zna.'' (El-'Aleq, 1-6).
Dakle, u samom Kur`anu smo pozvani na učenje i čitanje, čime možemo dati odgovor onima koji napadaju islam, da je to religija zatucanih beduina, da vide da Kur`an čovjeka poziva na obrazovanje.
Blagodat Uzvišenog ogleda se i u tome što je čovjeka poučio onome što on nije znao i na taj naćin ga počastio znanjem. Međutim, mnogi navedene ajete smatraju da se odnose samo na učenje Kur`ana, što apsolutno nije tačno. Od nas se traži da učimo, čitamo i istražujemo svaku oblast. Kako bismo se razvijali u bilo kojoj oblasti (poljoprivreda, elektronika, građevinstvo, matematika, geografija, medicina itd) ako ne učimo, istražujemo i primjenjujemo navedeno? Sve ovo nas navodi da se zapitamo kako sačuvati stečeno znanje iz bilo koje oblasti? Na ovo pitanje me najviše podstaklo kada sam sinoć vidio rođaka kako prebire stare knjige i u vreću stavi poneku (kao to ide u smeće), a na moje pitanje zašto baca kaže ,,ma davno štampana, a i nije nešto,,. Kada sam ga upitao, a zašto nije nešto? Njegov odgovor je glasio ,,ma ne znam, nisam je nikada ni otvorio,,!!! Kako može neko reći za neku knjigu da nije nešto, ako je nije ni pročitao???
Sjetih se riječi svog uvaženog profesora dr. Zuhdije Adilovića, kada jednom reće ,,da čovjek ne može ni za jednu knjigu reći da je beskorisna, ako u njoj nađe barem jednu rečenicu o nečem što nije znao,,. Jer knjiga ako i ,,nevalja,, opet taj zaključak možemo steći tek kada je pročitamo, ali i naučiti kakav je taj autor pa u nastavku znati da li više kupovati njegova djela, ako nam nije po volji. Također, knjiga koju volimo uvijek možemo nešto novo naučiti iz nje kada je opet pročitamo. Ja sam svojih nekoliko knjiga isčitao po 5-6 puta, opet smatram da sam nešto izostavio. Znanje nikada ne možemo steči i smatrati da smo s time završili, jer ono traži podsječanje i obnavljanje. Svako, pa i hafizi (koji cijeli Kur`an znaju napamet) mogu zaboraviti određene ajete pa i barem početke sura ukoliko redovno ne ponavljaju Kur`an. Kur`an se teško nauči, a lahko zaboravi. Ovakvo pravilo je i u drugim oblastima, tako da smatrati neku knjigu beskorisnom, jer je dugo imamo, jeste glupost, jer ako se povodimo za onim, ma koliko je dugo imam, nemam šta više tražiti u njoj, kako onda imamo tražiti s prijateljem ili bilo s kim na čestim kahvama kada se o svemu ispričamo ili kako nam ne dosadi stalno pričati s nekim o fudbalu, košarci, poslu itd...Kako dolazimo do novih saznanja pričajući često o istoj temi, ali u nekim razmacima, tako stičemo i poneko znanje, ili obnovimo zaboravljeno čitajući pročitanu knjigu nakon dužeg perioda. Osim toga, mnogi kažu da je knjiga, čovjekov najbolji prijatelj.
Slijedeća tema inšAllah, bit će nastavak na ovu sa životnim primjerom jednog islamskog učenjaka, gdje ćemo vidjeti zanimljivost i mudrost.

TRAGANJE24 - ISLAMSKI BLOG
http://traganje24.blogger.ba
19/02/2021 10:39