TRAGANJE24 - ISLAMSKI BLOG

23.02.2021.

KAKO STEĆI I SAĆUVATI POTREBNO ZNANJE IZ ODREĐENIH OBLASTI?

                                                                      بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ الرحيم


,,I reci, Gospodaru moj, Ti znanje moje proširi…” (Ta-ha,114)
Predhodna tema koju sam pisao bila je pod istim nazivom, ali ovdje bih sada naveo primjer šta bude, kada pomislimo da mnogo toga znamo i da knjiga iz koje smo nešto naučili, ne može više ništa da nam ponudi, a da mi to već ne znamo. Ovakvo razmišljanje je ogromna greška. Kada je riječ o znanju, uvijek se sjetim onih riječi dok sam još bio student, jednog od svojih profesora koji nama studentima na naše negodovanje da nam je previše čitanja knjiga iz njegovog predmeta rekao onako kroz osmijeh slijedeće. Kaže da li ste znali da su se jednom razgovarali čovjek i znanje, pa je znanje reklo čovjeku (koji je mislio da mnogo zna), ,,čovječe znaj da onaj ko se meni posveti malo, ja se njemu neću nimalo, a ko se meni posveti sav, ja će njemu tek malo.
Dakle, ovo nam može biti neka smjernica da čovjek u životu mora učiti i sačuvati znanje iz raznih oblasti. Kako je lijepo vidjeti učitelje i profesore dok uče djecu, doktore koji liječe ljude, radnike građevine koji prave razne objekte ili razne naučnike koji konstantno nešto ispituju i otkrivaju. Sjetih se jednog primjera, gdje se kaže da je nekada davno bio jedan mladi islamski učenjak, koji je držao predavanja po raznim mjestima. Jedne prilike na kraju predavanja, javi se jedan mladić i postavi mu pitanje uvezi nekog od islamskih propisa. Mladi učenjak razmisli pa mladiću odgovori da na to pitanje ne zna odgovor i da on ne može sve znati. Međutim, nakon predavanja došavši kući, njega je mučilo kako nije znao odgovoriti na pitanje iz oblasti koju je najbolje poznavao. Cijelu noć je prelistavao knjige i ne nađe odgovor, pa čim sabah klanja ode do poznatog islamskog učenjaka Ibn Kajjima el Dževzijje i reče mu šta ga muči. Stari učenjak ga pogleda i reče mu, da ga to nema šta mučiti, jer on je čovjek koji ne može sve znati, ali i onaj koji još mora učiti. Zatim ga upita koje je pitanje bilo, a kada mu ovaj reče, on mu odmah dade odgovor. Mladi učenjak sav začuđen upita ovog velikana, kako zna taj odgovor, a Ibn Kajjim mu reče i onda mu navede jedno dijelo u kojem se nalazi odgovor. Mladi učenjak sada već jako pogođen shvati da je on tu knjigu imao i da  je poklonio jednom od svojih učenika, smatravši da je iz nje sve naučio i da mu više nije potrebna. Taj učenik bio je momak koji mu je postavio pitanje na navedenom predavanju. Ovo je primjer, da ako smo nešto pročitali ne znači i da smo sve naučili, jer nikada ne znamo kada će nam zatrebati određena knjiga da se o nećem podsjetimo, niti znamo ko nam jednog dana može postaviti pitanje iz oblasti u kojoj se smatramo vrsni poznavaoci, a da mi ustvari ne znamo odgovoriti.
Treba znati da se u Kur`anu riječ ,,učeni,, spominje 224 puta, dok se riječ ,,znanje,, spominje 375 puta. Dakle Kur`an nas podstiče da stičemo znanje, da ga zadržimo i prenosimo drugima, kako bi se i oni okoristili. Zvršit ću temu sa čuvenim izrekama poznatih ashaba i predhodnika o znanju.
1. Rekao je Ebu Derda r.a.,: ,,Da naučim jedno šerijatsko pitanje draže mi je nego da cijelu noć prestojim u namazu.''
2. Hasan el-Basri,rekao je: ,,Da naučim jedno poglavlje iz nauke i da poučim jednog muslimana draže mi je nego da dobijem sav dunjaluk na Allahovom putu.''
3. Mu’az ibn Džebel r.a., rekao je: ,,Izučavajte nauku jer je doista njeno izučavanje radi Allaha bogobojaznost, a njeno traženje ibadet, a njeno obnavljanje slavljenje Allaha, njeno istraživanje je džihad, a podučavanje drugih je sadaka, a pružanje onima koji su je dostojni je približavanje Allahu, jer je ona putokaz za halal i haram, i svjetionik puteva stanovnika Dženneta.''
Evo lijepih izreka, pa nadam se da će neko barem razmisliti o ovome, pa čak skupiti snage da počne i primjenjivati.
TRAGANJE24 - ISLAMSKI BLOG


ODABRANA RUBRIKA


*** IZDVOJENI POSTOVI /arhiva/ ***
OBRAČUN SA SAMIM SOBOM !! - 29.01.2021.

STRANE S KOJIH NAM ŠEJTAN PRILAZI !! - 25.01.2021.

IBLISOVO OBEĆANJE DATO ALLAHU DŽ.Š!!! - 22.01.2021.

KADA ČOVJEKOV IMAN OSLABI, STRAST ZA VATROM POHRLI 2. DIO - ,,I ona je bila poželjela njega, a i on bi nju bio poželio, da od Gospodara svoga nije opomenu ugledao....'' (Jusuf, 24) - 14.01.2021.

KADA ČOVJEKOV IMAN OSLABI, STRAST ZA VATROM POHRLI 1. DIO - ,,I poče ga na grijeh navoditi ona u čijoj je kući bio, pa zaključa sva vrata i reče:Hodi! Sačuvaj Bože-uzviknu on !!.....'' (Jusuf, 23-24) - 11.01.2021.

KAKO SE SAČUVATI OD STRASTI ? - 08.01.2021.

POUČNA PRIČA KAKO SE POSTIŽE DUNJALUČKO I AHIRETSKO BOGTSTVO ? - 06.01.2021.

KAKO SE ODNOSITI PREMA ISKUŠENJU ? - 04.01.2021.

BOGATSTVO I LJEPOTA SE OGLEDAJU U ALLAHOVOJ UPUTI, A SIROMAŠTVO U ŽIVLJENJU U ZABLUDI ! - 02.01.2021.

DECEMBAR 2020
MUSAFIRI BLOGAVRIJEME

MOJI FAVORITI
titolitarizam
Jedinstvena Bosna i Hercegovina
Uvijek sluga nikad Gospodar
Trijumf Istine
Allaha subhanehu ve te'ala Robinja
Veliki Papak
KRIMINAL U VLASTI
Princ of Perversia
Otkrit ću ti tajnu...
Bosna preko Oceana
Imagine.
random
Pozor: Jasan stav!
dnevnik jedne kurtizane
~Ružica si bila, sada više nisi
više...

BROJAČ POSJETA
1360

Powered by Blogger.ba