TRAGANJE24 - ISLAMSKI BLOG

29.01.2021.

OBRAČUN SA SAMIM SOBOM

                                                                   بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ الرحيم


Upredhodne dvije teme/posta mogli smo vidjeti kako to šejtan vrši napade na čovjeka i to sa svih frontova/strana, pa nam to dođe kao obračun sa šejtanom, koji napada našu tvđavu zvanu srce. Sada bi bilo logično da se nešto kaže o obračunu sa samim sobom, stoga ova tema i jeste o tome. Koliko nas uopće vodi brigu što se tiče obračuna sa samim sobom? Mislim da mali broj ljudi to radi.
Bilo bi jako lijepo da svako ima malu da kažemo svesku, pa da u nju bilježi koliko puta se obračunao sam sa sobom, svojom dušom, željama i strastima. U nju bi trebalo zapisivati sve svoje napredke ili greške.
Svako od nas bi trebao da se preispita i obračuna sa samim sobom, jer ne znamo kada ćemo napustiti ovaj svijet, a da nam ostane to što nismo rasčistili neke stvari.
Omer r.a., je rekao: ,,Preispitajte svoja djela prije nego što budete na Sudnjem danu preispitani i dušu uljepšajte za veliki obračun.``
Dakle, ovdje vidimo koliko se pažnje tome pridavalo oduvijek, a treba znati da je hazreti Omera r.a., krasila ta osobina samoobračuna i bio je prepoznatljiv po tome.
Mi trebamo, kao prvo posvetiti se sebi i svome vremenu, kao i djelima.  Kako i na što trošimo svoje vrijeme itekako je važno. Allah dž.š., nam u suri Al-`Asr kaže: ,,Tako mi vremena, - čovjek je doista na gubitku, samo ne oni koji vjeruju i dobra djela čine, i koji jedni drugima istinu preporučuju, i koji jedni drugima preporučuju strpljenje.`` ( Al-`Asr)
Jedna ovako mala i na prvi pogled za naučiti lahka sure, govori ipak puno. Dakle, govori nam koliko je vrijeme bez obzira kojeg tipa (da li se misli na vrijeme na satu, vrijeme dan-noć ili godišnje doba) ustvari nešto jako važno i nešto što dođe i prođe, a ne čeka čovjeka. Pa nas upučuje na to koliko je čovjek na gubitku, baveći se nevažnim stvarima i stvarima koje donesu više štete nego koristi. Dalje nas usmjerava, ko zato jeste na dobitku. Pa evo kada se već vrijeme spominje, koliko mi izdvajamo vremena za obračun sa samim sobom recimo šta smo trebali uraditi, a nismo ili šta smo napravili, a da sada vidimo da je loše i da to u budućnosti ne treba više? Zato je jako važno preispitati se često, prije nego , kao što hazreti Omer r.a., kaže to bude kasno na dunjaluku.Za kraj, možemo navesti jedan zaključak, koji čak ima bliskost sa ajetima sure Asr, a taj zaključak će se sastojati iz tri greške koje svakodnevno u životu ponavljamo. Prva je da gubimo vrijeme u bespotrebnim stvarima. Druga je da pričamo o stvarima koje nas se ne tiču. Mi treba da se klonimo onoga što nas se ne tiče. Kao treća, možemo slobodno reći, jeste to da se interesujemo za beznačajne stvari poput slušanja glasina i ogovaranja, a sve nas to zaustavlja u činjenju stvari koje nam donose veliku nagradu ili kako se u suri Asr kaže ,,samo ne oni koji vjeruju i dobra djela čine....,,
Da nam Allah dž.š., podari da na ispravan način razmišljamo i pristupamo svim životnim situacijama i da vrijeme što više trošimo u halalu, jer Poslanik a.s., nam je kroz hadis poručio, da ćemo za četiri stvari posebno biti pitani, a da bi se podsjetili koje, reći ću ovako:
-za život, u šta smo ga potrošili
-za mladost, kako smo je proveli
-za imetak, kako smo ga stekli i u što smo ga potrošili
-za znanje, da li je po njemu postupano i rađeno.
TRAGANJE24 - ISLAMSKI BLOG


ODABRANA RUBRIKA


*** IZDVOJENI POSTOVI /arhiva/ ***
OBRAČUN SA SAMIM SOBOM !! - 29.01.2021.

STRANE S KOJIH NAM ŠEJTAN PRILAZI !! - 25.01.2021.

IBLISOVO OBEĆANJE DATO ALLAHU DŽ.Š!!! - 22.01.2021.

KADA ČOVJEKOV IMAN OSLABI, STRAST ZA VATROM POHRLI 2. DIO - ,,I ona je bila poželjela njega, a i on bi nju bio poželio, da od Gospodara svoga nije opomenu ugledao....'' (Jusuf, 24) - 14.01.2021.

KADA ČOVJEKOV IMAN OSLABI, STRAST ZA VATROM POHRLI 1. DIO - ,,I poče ga na grijeh navoditi ona u čijoj je kući bio, pa zaključa sva vrata i reče:Hodi! Sačuvaj Bože-uzviknu on !!.....'' (Jusuf, 23-24) - 11.01.2021.

KAKO SE SAČUVATI OD STRASTI ? - 08.01.2021.

POUČNA PRIČA KAKO SE POSTIŽE DUNJALUČKO I AHIRETSKO BOGTSTVO ? - 06.01.2021.

KAKO SE ODNOSITI PREMA ISKUŠENJU ? - 04.01.2021.

BOGATSTVO I LJEPOTA SE OGLEDAJU U ALLAHOVOJ UPUTI, A SIROMAŠTVO U ŽIVLJENJU U ZABLUDI ! - 02.01.2021.

DECEMBAR 2020
MUSAFIRI BLOGAVRIJEME

MOJI FAVORITI
titolitarizam
Jedinstvena Bosna i Hercegovina
Uvijek sluga nikad Gospodar
Trijumf Istine
Allaha subhanehu ve te'ala Robinja
Veliki Papak
KRIMINAL U VLASTI
Princ of Perversia
Otkrit ću ti tajnu...
Bosna preko Oceana
Imagine.
random
Pozor: Jasan stav!
dnevnik jedne kurtizane
~Ružica si bila, sada više nisi
više...

BROJAČ POSJETA
1360

Powered by Blogger.ba