TRAGANJE24 - ISLAMSKI BLOG

25.01.2021.

STRANE S KOJIH NAM ŠEJTAN PRILAZI !!

                                                                 بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ الرحيم


Pa ću im i sprijeda i straga i zdesna i s lijeva prilaziti, i Ti ćeš ustanoviti da većina njih neće zahvalna biti.'' (El-A`raf, 17)

U predhodnoj temi sam govorio o tome kako čovjek može biti na Pravom Putu, ili u zabludi, ali svaki čovjek bude obuhvačen izazovom kojeg mu šejtan priredi. Dakle ovdje ću govoriti o stranama odakle šejtan prilazi i napada čovjeka, nastojeći ga odvratiti s Pravog puta. Ovaj bijesni i otvoreni neprijatelj napadat će čovjeka sa toliko frontova da čovjeku ne preostaje ništa osim da bude oprezan i da spremno uđe u doživotni rat s neprijateljem koji niti spava niti odmara.
Krenimo dakle sa opisom napada iz ovog ajeta. Njegov napad ,,sprijeda,, je radi rušenja čovjekove uravnoteženosti u pogledu Ovoga svijeta, a koji mu je dat u emanet. Šejtan s te strane nastoji odvratiti čovjeka od Ovoga svijeta i učiniti mu ga apstraktnim. Šejtanov napad ,,straga,, je njegovo obmanjivanje kojim nastoji narušiti čovjekovu ravnotežu u pogledu Ahireta, a u korist dunjaluka, na način da mu ukrašava i čini prelijepim imetak, bogatstvo, žene, djecu, vlast, položaj i druge dunjalučke izazove. Njegov napad ,,slijeva,, ustvari je napad sa lijevih strana, kojim nastoji uvući čovjeka u harame, zabrane da prelaze Allahove granice, pa će o ovom napadu koristiti sve one slatke i privlačne stvari za čovjeka, samo kako bi mu se prikazao kao prisan prijatelj. Čovjeka će vući za stvarima koje mu Allah d.š., zabranjuje, prikazat će mu ih kao prelijepe i korisne stvari, te će nastojati čovjeka odvući toliko daleko, da ovaj na kraju ode u samu propast. Šejtanov napad sa ,,desne strane,, je možda i najopasniji šejtanov napad, kojim nastoji pokvariti čovjekova dobra djela. On to postiže pomoću raznih nazovimo parazita, kao što su oholost, ponositost, licemjernost itd, pa čovjek koji se borio i radio dobra djela na kraju od toga nema nikakvu korist. Dakle, šejtanov glavni cilj jeste da čovjek u pogledu činjenja dobrih djela doživi bankrot. Nastoji čovjeka odvratiti od svakog dobra kojeg bi on činio. U svom nastojanju da što prije ,,slomi,, čovjeka, on koristi njegovu dušu, koja je sklona zlu. Obratimo sada pažnju na sve rećeno u kratkom opisu šejtanovih napada sa spomenute četiri strane, te pokušajmo biti toga iskreno svijesni, kako bismo na vrijeme pripremili oružje za unutrašnju borbu. Dakle, prvi i posljednji cilj našeg neprijatelja koji je veoma dobro organiziran kako za spoljašnje tako i za unutrašnje napade, jeste baš iman, tj sjedište imana, a to je srce.
Šejtan nastoji iz čovjekova srca odstraniti iman, a ispuniti ga bogatstvom, imetkom te stvarima koje nam ne donose stalnu sreću. U tom slučaju, moramo odmah, bez imalo gubljenja vremena, otpočeti unutarnju bitku. Moramo biti svijesni da ta borba, neće trajati par dana, sedmica, mjeseci niti godina, već cijeli naš život. Moramo uvijek biti u pripravnosti i čuvati iman od stalnih šejtanovih napada, koji niti spava niti odmara i čuvati mjesto boravka imana, a to je srce.
Moramo znati da je srce naša tvrđava, a tvrđava se brani svom snagom, a naša snaga jeste u ibadetu, dovi, učenju Kur`ana, zikru, te svakom drugom nastojanju da se bude što bliže Allahovom zadovoljstvu, pa ima li nekog neprijatelja koji smije i može protiv ovakvog oružja da provali u tvrđavu i uništi iman?
Dakle, zaključak nam je da moramo voditi računa o tome šta i čemu pridajemo pažnju najveću i kako provodimo vrijeme, kao i šta činimo od dobrih dijela. Pokušajmo samo malo, onako dok odmaramo razmisliti gdje smo u svemu tome, pa ćemo znati i koliko smo napadnuti sa svih strana, a da nismo ni svijesni čak i dok razmišljamo o navedenom doživjet ćemo napad da nas odvrati od korisnog razmišljanja, s ciljem da ne napravimo nešto što nije po njegovoj volji. Trebamo znati da je prioritet činiti i raditi ono s čime je Allah dž.š., isključivo zadovoljan, a ne šejtan koji nam neke stvari predstavlja korisnim. Dobra dijela trebaju biti straža i čuvari srca, a njegova nutrina u stalnoj pripravnosti. Da nas Allah dž.š., sačuva od ovih napada i zaštiti od lošeg djelovanja.
TRAGANJE24 - ISLAMSKI BLOG


ODABRANA RUBRIKA


*** IZDVOJENI POSTOVI /arhiva/ ***
OBRAČUN SA SAMIM SOBOM !! - 29.01.2021.

STRANE S KOJIH NAM ŠEJTAN PRILAZI !! - 25.01.2021.

IBLISOVO OBEĆANJE DATO ALLAHU DŽ.Š!!! - 22.01.2021.

KADA ČOVJEKOV IMAN OSLABI, STRAST ZA VATROM POHRLI 2. DIO - ,,I ona je bila poželjela njega, a i on bi nju bio poželio, da od Gospodara svoga nije opomenu ugledao....'' (Jusuf, 24) - 14.01.2021.

KADA ČOVJEKOV IMAN OSLABI, STRAST ZA VATROM POHRLI 1. DIO - ,,I poče ga na grijeh navoditi ona u čijoj je kući bio, pa zaključa sva vrata i reče:Hodi! Sačuvaj Bože-uzviknu on !!.....'' (Jusuf, 23-24) - 11.01.2021.

KAKO SE SAČUVATI OD STRASTI ? - 08.01.2021.

POUČNA PRIČA KAKO SE POSTIŽE DUNJALUČKO I AHIRETSKO BOGTSTVO ? - 06.01.2021.

KAKO SE ODNOSITI PREMA ISKUŠENJU ? - 04.01.2021.

BOGATSTVO I LJEPOTA SE OGLEDAJU U ALLAHOVOJ UPUTI, A SIROMAŠTVO U ŽIVLJENJU U ZABLUDI ! - 02.01.2021.

DECEMBAR 2020
MUSAFIRI BLOGAVRIJEME

MOJI FAVORITI
titolitarizam
Jedinstvena Bosna i Hercegovina
Uvijek sluga nikad Gospodar
Trijumf Istine
Allaha subhanehu ve te'ala Robinja
Veliki Papak
KRIMINAL U VLASTI
Princ of Perversia
Otkrit ću ti tajnu...
Bosna preko Oceana
Imagine.
random
Pozor: Jasan stav!
dnevnik jedne kurtizane
~Ružica si bila, sada više nisi
više...

BROJAČ POSJETA
1360

Powered by Blogger.ba