TRAGANJE24 - ISLAMSKI BLOG

14.01.2021.

KADA ČOVJEKOV IMAN OSLABI, STRAST ZA VATROM POHRLI 2. DIO - ,,I ona je bila poželjela njega, a i on bi nju bio poželio, da od Gospodara svoga nije opomenu ugledao....'' (Jusuf, 24)

                                                                      بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ الرحيم


Ovo je nastavak predhodne teme, gdje smo vidjeli čime sve ljudi bivaju iskušavani i na koji način mogu izgubiti bitku, ako iman oslabi, pa se čovjek šejtanskim spletkama prepusti. Razgovor između Zulejhe i Jusufa a.s., nije ništa drugo, već Zulejhina opijenost šejtanskim pićem. Početni razgovor je bio Zulejhino opisivanje građevine koju je za Jusufa izgradila, na što joj je skrenuo pažnju da on to ne želi, jer se bojao da ta građevina umjesto kuća sreće, ne bude kuća propasti. U nastavku ona njega nije ni slušala, već je izazivački opisivala njegovu ljepotu, sve do ovog momenta: Zulejha: ,,Svilena postelja je spremna, pa dođi i ispuni mi želju.'' Jusuf a.s.,: ,,U tom slučaju neću imati udjela u Džennetu.'' Zulejha: ,,moje oči su pijane za tobom pa pogledaj moj sjaj i ljepotu.'' Jusuf a.s.,: ,,Tvoj muž ima veće pravo na tvoj sjaj i ljepotu od mene.'' Zulejha: ,,Hodi.'' Jusuf a.s.,: ,,Sačuvaj Bože! Zaista me moj Gospodar lijepo pazi, a doista neće uspjeti silnici.'' Sada bi pitanje bilo, pa koji bi muškarac mogao odbiti ženu da mu se ovako ponudi uživo ? Odgovor, mogao bih onaj koji ima približan iman Jusufovom a.s., i koji je čist od razvrata i loših dijela. Poželio bih i on nju, što je sastavni dio ljudske prirode, da nije bio zaštičen i da nije vidjeo znakove. A šta je Jusuf a.s., vidjeo. koje znakove, odnosno dokaze?? Ovdje se učenjaci razilaze, pa ću navesti njihove slijedeće stavove:
1.Vidio je u čošku sobe napisano: VE LA TEKREBU`Z-ZINA (ne približujte se bludu)
2. meleka....koji mu je rekao: ,,zar da uradiš dijelo bezumnika, a upisan si u divan vjerovjesnika''
3.otvorio mu se strop sobe, pa vidio oca Jakuba a.s., kako grize prste.
4.vidio je nekakvu osobu koja mu je rekla: ,,Jusufe pogledaj na svoju desnu stranu'' pa je vidjeo veliku zmijurinu, pa mu je rečeno: ,,ovo će sutra biti u trbuhu onoga ko počini blud.''
5.u zidu prostorije pokazao mu se upravnikov lik.
Dakle, samom Jusufovom dovom ,,Sačuvaj Bože,, vidljiva je njegova nevinost, stoga i jeste sačuvan od bluda, važniji mu je bio Allah dž.š., i ahiretske ljepote, od strasti prolazne. Koliko danas ima Jusufa sa imanom i snagom da ne počini blud sa Zulejhama dunjaluka koje hodaju razgoličene? Dakle, kada dunjaluk srcu otvori sedam vrata prohtjeva i naslađivanja, a zatvori mu vrata šerijata (islamskih propisa) odakle svakome dolazi milost i uputa, pa mu dunjalučka prolaznost kaže: ,,Hodi!'' koliko nas je spremno reći ,,Sačuvaj Bože!'' Allah dž.š., nam poručuje: ,,I ne približavajte se bludu, jer je to razvrat, kako je to ružan put.'' (El-Isra`,32)
Molim Allaha dž.š., da nas sačuva od ovakvih i sličnih iskušenja, da nam poveča iman i da nam podari snagu i čistoću Jusufa a.s.
TRAGANJE24 - ISLAMSKI BLOG


ODABRANA RUBRIKA


*** IZDVOJENI POSTOVI /arhiva/ ***
OBRAČUN SA SAMIM SOBOM !! - 29.01.2021.

STRANE S KOJIH NAM ŠEJTAN PRILAZI !! - 25.01.2021.

IBLISOVO OBEĆANJE DATO ALLAHU DŽ.Š!!! - 22.01.2021.

KADA ČOVJEKOV IMAN OSLABI, STRAST ZA VATROM POHRLI 2. DIO - ,,I ona je bila poželjela njega, a i on bi nju bio poželio, da od Gospodara svoga nije opomenu ugledao....'' (Jusuf, 24) - 14.01.2021.

KADA ČOVJEKOV IMAN OSLABI, STRAST ZA VATROM POHRLI 1. DIO - ,,I poče ga na grijeh navoditi ona u čijoj je kući bio, pa zaključa sva vrata i reče:Hodi! Sačuvaj Bože-uzviknu on !!.....'' (Jusuf, 23-24) - 11.01.2021.

KAKO SE SAČUVATI OD STRASTI ? - 08.01.2021.

POUČNA PRIČA KAKO SE POSTIŽE DUNJALUČKO I AHIRETSKO BOGTSTVO ? - 06.01.2021.

KAKO SE ODNOSITI PREMA ISKUŠENJU ? - 04.01.2021.

BOGATSTVO I LJEPOTA SE OGLEDAJU U ALLAHOVOJ UPUTI, A SIROMAŠTVO U ŽIVLJENJU U ZABLUDI ! - 02.01.2021.

DECEMBAR 2020
MUSAFIRI BLOGAVRIJEME

MOJI FAVORITI
titolitarizam
Jedinstvena Bosna i Hercegovina
Uvijek sluga nikad Gospodar
Trijumf Istine
Allaha subhanehu ve te'ala Robinja
Veliki Papak
KRIMINAL U VLASTI
Princ of Perversia
Otkrit ću ti tajnu...
Bosna preko Oceana
Imagine.
random
Pozor: Jasan stav!
dnevnik jedne kurtizane
~Ružica si bila, sada više nisi
više...

BROJAČ POSJETA
1360

Powered by Blogger.ba