TRAGANJE24 - ISLAMSKI BLOG

11.01.2021.

KADA ČOVJEKOV IMAN OSLABI, STRAST ZA VATROM POHRLI 1. DIO - ,,I poče ga na grijeh navoditi ona u čijoj je kući bio, pa zaključa sva vrata i reče:Hodi! Sačuvaj Bože-uzviknu on !!.....'' (Jusuf, 23-24)

                                                         بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ الرحيم


Obzirom da sam prvi post posvetio uvezi čovjekove strasti, odlučio sam da ove ,,naše,, životne da kažem situacije na neki način poistovjetim sa situacijama od nekada davno, koje su svi imali, a bivali pobjednici. Ja naću navoditi ili govoriti o ajetu koji nam govori o obaranju pogleda, jer je toga dosta rečeno i može se na dosta mjesta pročitati, već o nećem drugom, o praktično čitavom događaju koji je naveden u Kur`anu . Pošto nam je poznat kur`anski ajet u kojem se govori o obaranju pogleda, sada mi u misli dođe rečenica jednog mog starog džematlije (koji se inače voli šaliti) koji mi jednom davno reče : ,,Hafize kako da ispoštujem ajet o obaranju pogleda, ako idem ulicom u koju god stranu pogledam razgoličeno žensko, ako gledam u nebo...udarit ću u nešto, a ako konstantno držim pognutu glavu ne vidim gdje idem, a uz to opet čujem nevaljale priče oko sebe, a ako oborim glavu i začepim uši neću ćuti ni vidjeti auto pa me može udariti.''
Nasmijao sam se na ovo, ali me podsjetilo koliko je to istina, koja je uočljivija ljeti. Na ulicama u toku ljeta je i danju i noću, kao u mesnici, ali i muški se počinju skidati da pokažu svoje tijelo, izgleda da je trend ljeti ako je vruće može se i go hodati u gradu. Međutim, taj trend se valjda prenio i na zimski period, barem kada su u pitanju boravci u zatvorenom prostoru, koliko to sada situacija zbog korone dozvoljava. Naravno sve to na kraju rezultira da u kasne sate omladina zavedena šejtanskim prljavim nagovaranjima ima dovoljno elemenata da se upusti u blud, jer vrijedi, što je ponuđeno, to je i pokupljeno. Znaju neki se kao pokajati, pa kažu ,,ja se nisam mogao oduprijeti, jednostavno me povuklo i šta ću,,? Ovdje i na slično izlaganje se postavlja pitanje, gdje kod takvih osoba nestane stid, ili ako se smatraš vjernikom ona Jusufova a.s., borba?? Kako osoba koja i pokuša da se odupre strasti uspije izgubiti bitku, pod šejtanskim nagovorom? Odgovor se nalazi u tome, da tamo gdje iman oslabi, strast za bilo čim pohrli. Svako je u životu iskušavan sa svime (o tome sam već pisao), od svih poslanika, ashaba, generacija iza njih, pa evo i mi danas, ali svaki čovjek treba pobjediti samog sebe, pa šejtana i na kraju iman da mu bude štit za sve prepreke.
Jusuf a.s., je bio iskušan od strane svoje braće, koja ga nisu voljela, bio je iskušavan u tamnici, pa sa upravnikovom ženom Zulejhom, na kraju visokim položajem. Na svim testovima je prošao. Njegova ponajveća borba bila je sa upravnikovom ženom koja je bila izuzetno lijepa, i vidno bolesna od zaljubljenosti u Jusufa. Ona je svijesno riješila da ga mora imati, ona čija je strast bila iznad svega, ona koja je prekrila jedan kip u sobi, da je ne vidi u strastvenom činu, jer je bilo stid, ali nije je bilo stid Boga. Ona koja je u Jusufu i njegovoj ljepoti vidjela mladića iz sna kojeg je usnila, prije stupanja u brak sa upravnikom . Ona koja je Jusufa a.s., proganjala kroz sedam odaja i zaključala svih sedam vrata. Zulejha je bila žena izuzetno lijepa, ali i pored toga ona se posebno uredila za njega, okitila se skupim nakitom, dotjerala kosu i svojim izgledom, riječima i postupkom počela zavoditi Jusufa a.s., nudeći mu se u postelji i pozivajuči ga u istu postelju. Njihov razgovor je i tekao tako što ga je pozivala riječima upravo koje su navedene na početku ajeta iz naslova, a njegov odgovor je bio upravo kako piše. Ovo je tema koja iziskuje veliko objašnjenje, pa sam odlučio da je pišem u dva dijela, a drugi dio bi obuhvatio dio razgovora između Jusufa a.s., i Zulejhe, te na koji način je Jusuf a.s., odolio njenom pozivu.
TRAGANJE24 - ISLAMSKI BLOG


ODABRANA RUBRIKA


*** IZDVOJENI POSTOVI /arhiva/ ***
OBRAČUN SA SAMIM SOBOM !! - 29.01.2021.

STRANE S KOJIH NAM ŠEJTAN PRILAZI !! - 25.01.2021.

IBLISOVO OBEĆANJE DATO ALLAHU DŽ.Š!!! - 22.01.2021.

KADA ČOVJEKOV IMAN OSLABI, STRAST ZA VATROM POHRLI 2. DIO - ,,I ona je bila poželjela njega, a i on bi nju bio poželio, da od Gospodara svoga nije opomenu ugledao....'' (Jusuf, 24) - 14.01.2021.

KADA ČOVJEKOV IMAN OSLABI, STRAST ZA VATROM POHRLI 1. DIO - ,,I poče ga na grijeh navoditi ona u čijoj je kući bio, pa zaključa sva vrata i reče:Hodi! Sačuvaj Bože-uzviknu on !!.....'' (Jusuf, 23-24) - 11.01.2021.

KAKO SE SAČUVATI OD STRASTI ? - 08.01.2021.

POUČNA PRIČA KAKO SE POSTIŽE DUNJALUČKO I AHIRETSKO BOGTSTVO ? - 06.01.2021.

KAKO SE ODNOSITI PREMA ISKUŠENJU ? - 04.01.2021.

BOGATSTVO I LJEPOTA SE OGLEDAJU U ALLAHOVOJ UPUTI, A SIROMAŠTVO U ŽIVLJENJU U ZABLUDI ! - 02.01.2021.

DECEMBAR 2020
MUSAFIRI BLOGAVRIJEME

MOJI FAVORITI
Otkrit ću ti tajnu...
titolitarizam
Jedinstvena Bosna i Hercegovina
Uvijek sluga nikad Gospodar
Trijumf Istine
Allaha subhanehu ve te'ala Robinja
Veliki Papak
KRIMINAL U VLASTI
Princ of Perversia
Bosna preko Oceana
Imagine.
random
Pozor: Jasan stav!
dnevnik jedne kurtizane
~Ružica si bila, sada više nisi
više...

BROJAČ POSJETA
1360

Powered by Blogger.ba