TRAGANJE24 - ISLAMSKI BLOG

06.01.2021.

POUČNA PRIČA KAKO SE POSTIŽE DUNJALUČKO I AHIRETSKO BOGTSTVO !

                                                                    بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ الرحيم


U predhodnim temama, pisao sam općenito o Allahu dž.š.,, Njegovoj biti i Njegovom davanju (nekome na dunjaluku, a nekome na Ahiretu ), kao i to kako bivamo iskušavani.
Postoji dosta hadisa, predaja i primjera, kako možemo objediniti svoj imetak, pa da imamo i na dunjaluku ono što nam je dozvoljeno, a da se nadamo Ahiretskoj nagradi i imetku kroz džennetske ljepote. Da ne bih navodio hadise, navest ću jednu lijepu i dirljivu priču o jednom ashabu.
Naime, živio jednom jedan ashab po imenu Džulejbib r.a., koji je bio siromašan mladić, dotrajale odjeće i iscrpljenog lica. Međutim, iako pobožan živio je sam jer nije imao porodicu, niti bližnje.
Kako je bio beskučnik, hranio se gdje je stigao, a obično spavao u džamiji, pa se posvetio robovanju Allahu dž.š., zikru i ostalim ibadetima.
Jednog dana kraj njega je prolazio Poslanik a.s., i rekao mu : ,,O Džulejbibe, što se ne ženiš?``
Allahov Poslaniče, koja bi se žena za mene udala? Nemam ni imetka, niti sam kakav uglednik? - odgovori ovaj ashab.
Ovakav razgovor se ponovio još dva puta i uvijek isti odgovor, pa je Poslanik a.s., rekao: ,,O Džulejbibe, idi kod tog i tog ensarije i kaži mu da sam ga poselamio i zatražio od njega da te oženi njegovom kćeri.``
Spomenuti ensarije, bio je jako poznat i bogat čovjek, te se jako začudi kada mu je Džulejbib prenio Poslanikove a.s., riječi, a sa ženom se isčuđavao kako da udaju kćer za jednog siromaha i beskućnika koji nema nikoga i ništa svoje.
Međutim kada je to čula kćerka kazala je : ,,Zar ćete odbiti Poslanika a.s., i njegov zahtjev ? Ne, tako mi Onoga u čijoj je ruci moja duša !``
Nakon ovoga Allah je Džulejbiba obasuo blagodatima i on je izgradio porodicu, kuću i dobio djecu, a sve u ime Allaha dž.š. Nakon toga je došlo vrijeme bitki i borbi, pa je na jednu od njih i sam Džulejbib se odazvao. Hrabro se borio i ubio sedam mušrika, a neke među njima i dobro poznate, pa je na kraju i sam poginuo. Nakon bitke nabrajana su imena ko je sve poginuo, a pošto Džulejbib nije bio poznat niti bogat njega su zaboravili. Međutim, Poslanik a.s., nije ga zaboravio pa je uzviknuo : ,,Nema mi Džulejbiba.``
Tražeći ga, ubrzo ga nađe u prašini, te otrese pijesak s njegovog lica i poče govoriti : ,,Ubio si ih sedam, pa poginuo? Ti si od mene, a ja od tebe, ti si od mene, a ja sam od tebe, ti si od mene, a ja sam od tebe...``
Pošto znamo šta znače ovakve riječi Poslanika a.s., onda su to najbolje ordenje za siromašnog Džulejbiba koji je na ovaj način postao jedan od onih koji će zauvijek biti sretni i radosni u džennetskim ljepotama.
Dakle, u ovoj priči, možemo vidjeti jednog čovjeka koji je bio toliki siromah (a predan poštenom načinu života i pokornosti Allahu dž.š.,), zatim čovjeka koji je ostvario na dunjaluku ono što i drugi imaju (porodicu i imetak), i na kraju poginuo kao šehid i ostvario (uživanje u džennetskim ljepotama), za čime mi mnogi čeznemo i na žalost mnogi od nas tamo neće uživati odmah nakon napuštanja dunjalučkog života.
Međutim, ova priča nam može biti kao prvo, kao jedna veza sa predhodnim postovima, a kao drugo može nam biti neki putokaz kako se trebamo nositi sa životnim situacijama, bez obzira kakve one bile, koliko dugo trajale i na kraju šta nam one donosile.
TRAGANJE24 - ISLAMSKI BLOG


ODABRANA RUBRIKA


*** IZDVOJENI POSTOVI /arhiva/ ***
OBRAČUN SA SAMIM SOBOM !! - 29.01.2021.

STRANE S KOJIH NAM ŠEJTAN PRILAZI !! - 25.01.2021.

IBLISOVO OBEĆANJE DATO ALLAHU DŽ.Š!!! - 22.01.2021.

KADA ČOVJEKOV IMAN OSLABI, STRAST ZA VATROM POHRLI 2. DIO - ,,I ona je bila poželjela njega, a i on bi nju bio poželio, da od Gospodara svoga nije opomenu ugledao....'' (Jusuf, 24) - 14.01.2021.

KADA ČOVJEKOV IMAN OSLABI, STRAST ZA VATROM POHRLI 1. DIO - ,,I poče ga na grijeh navoditi ona u čijoj je kući bio, pa zaključa sva vrata i reče:Hodi! Sačuvaj Bože-uzviknu on !!.....'' (Jusuf, 23-24) - 11.01.2021.

KAKO SE SAČUVATI OD STRASTI ? - 08.01.2021.

POUČNA PRIČA KAKO SE POSTIŽE DUNJALUČKO I AHIRETSKO BOGTSTVO ? - 06.01.2021.

KAKO SE ODNOSITI PREMA ISKUŠENJU ? - 04.01.2021.

BOGATSTVO I LJEPOTA SE OGLEDAJU U ALLAHOVOJ UPUTI, A SIROMAŠTVO U ŽIVLJENJU U ZABLUDI ! - 02.01.2021.

DECEMBAR 2020
MUSAFIRI BLOGAVRIJEME

MOJI FAVORITI
Otkrit ću ti tajnu...
titolitarizam
Jedinstvena Bosna i Hercegovina
Uvijek sluga nikad Gospodar
Trijumf Istine
Allaha subhanehu ve te'ala Robinja
Veliki Papak
KRIMINAL U VLASTI
Princ of Perversia
Bosna preko Oceana
Imagine.
random
Pozor: Jasan stav!
dnevnik jedne kurtizane
~Ružica si bila, sada više nisi
više...

BROJAČ POSJETA
1360

Powered by Blogger.ba