TRAGANJE24 - ISLAMSKI BLOG

04.01.2021.

KAKO SE ODNOSITI PREMA ISKUŠENJU?

                                                                 بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ الرحيم


Nakon tema u kojima sam predstavio kako Allah dž.š., jednim ljudima daje mnogo toga na dunjaluku, dok drugima na Ahiretu, na red je došla tema koja bi trebala zatvoriti da kažem taj krug ljudskog razmišljanja.
Dakle, ranije sam pisao kome i kako Allah dž.š., daje, ali i kako to može biti sve kao neki vid iskušenja. Mi samo trebamo čvrsto vjerovati, pošteno živjeti i znati da sve ono čemu nas Allah dž.š., uči, na što nas upučuje i što nam daje, jeste i najbolje za nas. Allah dž.š., nam poručuje : ,,Mi ćemo vas dovoditi u iskušenje malo sa strahom i gladovanjem i time što ćete gubiti imanja i živote i ljetine. A ti obraduj izdržljive, one koji kada ih kakva nevolja zadesi, samo kažu: Mi smo Allahovi i mi ćemo se Njemu vratiti!" ( El-Bekare, 155-156 ).
Znamo svi da iskušenje u bilo kojem obliku je zaista teško, puno patnje, neizvjesnosti, ali vjernik uvijek zna da će Allah dž.š., podariti mu ono što je najbolje u toj situaciji. Iskušenje nam može biti u raznim prilika, a i na razne načine. Može se ogledati u gubljenu posla ili mogučnosti dobijanja novog, u ljubavi, u bolesti, kroz imetak, kao i kroz smrt voljene osobe (otac,majka,brat,sestra ili bilo neko drugi), dakle nikada ne znamo kada i na koji način. Međutim, jačina iskušenja upučena vjernikovom srcu raste sa snagom njegovog imana i sa njegovim položajem u duhovnom svijetu vjere, što su jači iman i stepen to je veće i iskušenje.
Dakle, vjernik ne treba padati u očaj pri iskušenju, nije to nikakva kazna, već treba znati da Allah dž.š., sigurno nešto dobro želi za njega. Koliko puta nam se desilo, da smo nešto htjeli uraditi ili otputovati, a budemo spriječeni, pa se na kraju pokaže da je bolje što nismo to uradili i budemo sretni, a recimo u datom trenutku kada se spriječenost desila bili smo tužni, razočarani ili ljuti, a to iskušenje se pokazalo kao nešto dobro za nas.
Dakle, nije nam potrebno da padamo u očaj i da nekoga molimo da nam zbog određenih stvari pomogne, jer eto u teškom smo psihičkom stanju, jer abdest, učenje Kur`ana (preporučujem suru Jusuf), kao i dova Allahu dž.š., nam je dovoljno da nas smiri, jer kako Allah dž.š., kaže : ,,Dovoljan je nama Allah i divan je On Gospodar! ( Ali Imran, 173 ).
Za kraj pokušajmo se sjetiti riječi Poslanika s.a.v.s., koji je savjetovao da upoznamo Allaha i približimo mu se (dovom, zahvaljivanjem) kada smo u blagostanju, jer će se On nas sjetiti i pružiti pomoć kada nam bude najpotrebnija. Ono što nas je mimoišlo, nije se moglo dogoditi, a ono što nam se dogodilo, nije nas moglo mimoići. Pomoć i uspjeh su u strpljenju, a poslije žalosti nam dolazi utjeha, kao i što poslije svake tekobe dolazi olakšanje.
Da nas Allah dž.š., zaštiti od onoga što ne možemo podnijeti.
TRAGANJE24 - ISLAMSKI BLOG


ODABRANA RUBRIKA


*** IZDVOJENI POSTOVI /arhiva/ ***
OBRAČUN SA SAMIM SOBOM !! - 29.01.2021.

STRANE S KOJIH NAM ŠEJTAN PRILAZI !! - 25.01.2021.

IBLISOVO OBEĆANJE DATO ALLAHU DŽ.Š!!! - 22.01.2021.

KADA ČOVJEKOV IMAN OSLABI, STRAST ZA VATROM POHRLI 2. DIO - ,,I ona je bila poželjela njega, a i on bi nju bio poželio, da od Gospodara svoga nije opomenu ugledao....'' (Jusuf, 24) - 14.01.2021.

KADA ČOVJEKOV IMAN OSLABI, STRAST ZA VATROM POHRLI 1. DIO - ,,I poče ga na grijeh navoditi ona u čijoj je kući bio, pa zaključa sva vrata i reče:Hodi! Sačuvaj Bože-uzviknu on !!.....'' (Jusuf, 23-24) - 11.01.2021.

KAKO SE SAČUVATI OD STRASTI ? - 08.01.2021.

POUČNA PRIČA KAKO SE POSTIŽE DUNJALUČKO I AHIRETSKO BOGTSTVO ? - 06.01.2021.

KAKO SE ODNOSITI PREMA ISKUŠENJU ? - 04.01.2021.

BOGATSTVO I LJEPOTA SE OGLEDAJU U ALLAHOVOJ UPUTI, A SIROMAŠTVO U ŽIVLJENJU U ZABLUDI ! - 02.01.2021.

DECEMBAR 2020
MUSAFIRI BLOGAVRIJEME

MOJI FAVORITI
titolitarizam
Jedinstvena Bosna i Hercegovina
Uvijek sluga nikad Gospodar
Trijumf Istine
Allaha subhanehu ve te'ala Robinja
Veliki Papak
KRIMINAL U VLASTI
Princ of Perversia
Otkrit ću ti tajnu...
Bosna preko Oceana
Imagine.
random
Pozor: Jasan stav!
dnevnik jedne kurtizane
~Ružica si bila, sada više nisi
više...

BROJAČ POSJETA
1360

Powered by Blogger.ba